Održana uvodna konferencija projekta „Festival multikulturalnosti – razvojem interkulturnih kompetencija do umijeća komuniciranja“ u Laslovu

Dana 1. veljače 2018. godine u prostorijama Osnovne škole Laslovo održana je Uvodna konferencija projekta UP.03.2.2.03.0017 „Festival multikulturalnosti – razvojem interkulturnih kompetencija do umijeća komuniciranja“  na kojoj su predstavljeni ciljevi,  aktivnosti i očekivani rezultati projekta.

Svrha projekta je razvoj interkulturalne pismenosti učenika partnerskih osnovnih škola (Laslovo, Dežanovac, Kistanje) kako bi se razvile kompetencije neophodne za cjeloživotno učenje, na način da će se projektnim aktivnostima u vidu stručnog osposobljavanja odgojno-obrazovnih djelatnika triju osnovnih škola razviti i unaprijediti nastavničke kompetencije te povećati kapaciteti škola za razvoj, implementaciju i provedbu izvannastavnih aktivnosti usmjerenih na razvoj interkulturalnih kompetencija učenika.

Projekt se u cijelosti ( 1.495.628,52 KN ) financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a trajat će 20 mjeseci. U projektne aktivnosti će biti uključeno 40 učitelja i stručnih suradnika te 60 učenika. Kroz projekt će se provesti niz stručnih edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike, studijsko putovanje u svrhu upoznavanja dobre prakse i obrazovnog modela usmjerenog na usvajanje ključnih kompetencija, nabavit će oprema i sredstva za rad za integrativnu i interaktivnu provedbu nastave, izradit će se novi kurikulumi za izvannastavne aktivnosti usmjerene na interkulturnu pismenost, provest će se ljetna škola za učenike te organizirati i održati festival multikulturalnosti.

Ravnateljica škole, Silvija Bocka, naglasila je kako je za uspjeh dobivanja EU sredstava i realizaciju ovog projekta bio bitan sinergijski pristup problematici i zajednički cilj partnerskih škola na projektu koje djeluju u multikulturnim zajednicama. Istaknula je kako je zajednički cilj partnerskih škola da svako dijete donese svoju vrijednost koja će biti dio zajedničke multikulturalne vrijednosti škola. Okupljenoj javnosti predstavili su se i projektni partneri OŠ Dežanovac, OŠ Kistanje, POU Vinkovci i Općina Ernestinovo.

Sandra Filipović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije pohvalila je projekt i istaknula kako su ovakvi projekti izvrstan primjer i poticaj i drugim školama u jačanju kapaciteta kroz EU sredstva.

Saborski zastupnik Robert Janković naglasio je kako je ovaj projekt u skladu s multikulturalnom tradicijom Laslova.

Voditeljica projekta Barbara Dadić Eđed prezentirala je projekt okupljenoj javnosti te pozvala medije i širu javnost da prate tijek ovoga projekta.